Daimler kreće s testiranjem samovozećih kamiona

Foto: daimler.com

NJEMAČKI proizvođač automobila Daimler planira testirati samovozeće kamione već ove godine, rekao je član upravnog odbora Wolfgang Bernhard za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

"Mi smo sigurni da ćemo odobrenje za testiranja na njemačkim cestama dobiti u sljedećim tjednima," kaže Bernhard i dodaje da će eksperimentalne vožnje krenuti odmah nakon pribavljanja dozvole.

Prema izvješću Reutersa, prvi poluautonomni kamioni će krstariti u okolici Baden-Wuerttemberga, gdje je sjedište Daimlera. U tvrtki vjeruju da će sa serijskom proizvodnjom započeti unutar dvije do tri godine.

Bernhard tvrdi da je Dailmer "lider u tehnologiji" autonomnih vozila, iako priznaje da se Apple, Google i druge kompanije pozicioniraju za obećavajuće tržište.

Apple u posljednjim mjesecima pokušava regrutirati ponajbolje stručnjake Daimlera, ali Bernhard tvrdi da ga to ne zabrinjava. "To je jasan znak priznanja i prepoznavanja, ako Apple odluči da je vaš posao - automobili - toliko važan da oni žele biti dio njega."

U međuvremenu, Google je ovog mjeseca započeo s novom rundom testiranja svojih autonomnih automobila u Austinu, Texas, gdje prikuplja informacije o interakciji prototipa s prometom, uvjetima na cesti i ljudima.

U igri je i Volvo, tvrtka već duže vrijeme posjeduje tehnologiju koja omogućuje formiranje konvoja na čijem se čelu nalazi kamion kojim upravlja čovjek, dok ga prate drugi, samovozeći kamioni.

Stručnjaci s područja tehnologije i automobilske industrije procjenjuju da je tehnologija sazrela i da će masovna proizvodnja krenuti do 2020. godine, dok se u pozadini vodi paralelna rasprava o tržištu rada, budući da naizgled nezaustavljiv dolazak autonomnih vozila ugrožava čitav niz radnih mjesta.

Pročitajte više