Kralj je mrtav! Živio kralj!

Christian von Koenigsegg otkrio je neke nove detalje o nadolazećem modelu njegove kompanije, fantastičnom One:1. Ime automobila odnosi se na odnos konjskih snaga i težine, a za razliku od ostalih jurilica, njegov omjer uključuje i težinu vode, ulja, goriva i ostalih tekućina. Također, superautomobil će razvijati nevjerojatnih 1400 KS.

###

Koenigseggovi kompjutori pokazali su da će One:1 imati najbrže ubrzanje do 200, 300, odnosno 400 km/h. Dostizanje potonje brzine od 400 km/h trajat će samo 20 sekundi, a za usporedbu, moćnom Veyronu za isto je ubrzanje potrebno 45 sekundi! Krajnja brzina iznosit će najmanje 450 km/h, što je znatno brže od 415 km/h Bugatti Veyron Super Sport World Record Edition-a, odnosno 430 km/h njegove 'neblokirane' verzije. Ipak, elektronička blokada mogla bi biti primijenjena i na One:1.

Prototip automobila bit će gotov do kraja ove godine, a proizvodnja će biti ograničena na 6 primjeraka. Iako će njegova cijena biti 'znatno veća' od one Agere S, potražnja za One:1 je uistinu velika. Koenigsegg vjeruje kako će gubiti novac na ovom modelu, no on će bez sumnje podignuti ugled kompanije i omogućiti veću zaradu na ostalim modelima, kao i daljnju primjenu svoje napredne tehnologije. Koenigsegg je završio intervju riječima: 'Nikome ovakav automobil nije potreban, no potrebno je samo da svatko želi jedan'.

Pročitajte više