Ledeno doba

Foto: Press

NEKAD je teško odrediti gdje točno početi pa onda krenimo s pretpostavkom. Ovo je Amerika, ne Himalaja ili Antarktik, pa kad čujete da je planina Washington dom "najgorim vremenskim uvjetima na svijetu", naravno da ćete prevrtati očima znajući da je riječ o pretjerivanju. Ovo je New Hampshire, ugodna savezna država prepuna bjelogorice i snijega. Kraj je ožujka pa se zima bliži kraju i gotovo da možete namirisati miris svježe ispečene pite od jabuka dok prolazite kroz male gradove na putu prema sjeveru i Bostonu.

Bilo je to prije sat vremena i sad Justin i ja sjedimo u tišini. Nalazimo se na ulazu na cestu do vrha planine Washington. "Vidi kako brzo oblaci prolaze nebom", prošaptao sam gledajući ogoljeli vrh planine. Opet neko vrijeme nismo pričali. "Mislim da to nisu oblaci", odgovorio mi je. To je snježna oluja koja raznosi snijeg s bočnih strana planine stotinama, možda i kilometrima visoko u vedro nebo. A zatim smo čuli udaljeno jednolično jecanje. Promatram jednu vranu u letu i procjenjujem da je vrh udaljen 6,5 km, možda 8 km, no svejedno smo čuli kako vjetar puše.



Druga je pretpostavka ta da će, budući da nam je dopušteno ovo učiniti, sve biti u redu. Uzgred, ovo je pokušaj da se uspnemo do vrha planine. Subaru sponzorira meteorološku postaju na vrhu. Isprva su nam ponudili da se do vrha odvezemo ljeti, kad se ovdje održava natjecanje u brdskom usponu - nešto nalik na Pikes Peak, ali kad samo saznali da se nikad nitko nije uspeo do vrha planine zimi te da je zimi u postaji osoblje kojem trebaju zalihe, nije bilo šanse da propustimo tu mogućnost. To su bile naše želje, no odbili su nas. Gnjavili smo, kumili, molili, nagovarali, sve dok na kraju nisu pristali. Pristali su jer je cesta pristala pa je osoblje meteorološke postaje pristalo, kao i Uprava državnog parka...

TopGear Hrvatska na kioscima od 04.08. i dalje po opuštenoj ljetnoj cijeni od 9,75 kuna na 150 stranica.

Pročitajte više