Mercedes A45 AMG: 330 KS u A klasi

MERCEDES je potvrdio više tehničkih detalja vezanih uz AMG izvedbu nove A klase, odnosno model koji oznake A45 AMG. Radi se o prvom AMG-ovom uratku s poprečno postavljenim motorom, a koji bi se na tržištu trebao pojaviti u prvoj polovici iduće godine.

Automobil će pokretati temeljito dorađeni 2,0-litreni 4-cilindrični turbobenzinski motor snage 330 KS i najvećeg okretnog momenta "značajno većeg od 400 Nm". Snaga i moment će se prenositi na podlogu putem 7-stupanjskog mjenjača s dvije spojke te haldex sustava pogona na sva četiri kotača koji će većinu momenta isporučivati straga.

Do 100 km/h A45 AMG će ubrzavati za 4,9 sekundi, dok će najveća brzina biti ograničena na 250 km/h. Mercedes tvrdi i kako će se raditi o modelu koji će imati najveću brzinu prolaska kroz zavoje u klasi (cornering speed), što će ponajviše moći zahvaliti dodatno unaprijeđenoj izvedbi standardnog ovjesa, snižene podnice, proširenog traga kotača i sl.

Dorade su također uključile i elektro-mehanički upravljač te kočnički sustav koji dolazi s većim poprečno bušenim diskovima kao i snažnijim kočničkim čeljustima. Nadalje, tu je i ESP s tri načina rada, od kojih onaj Sport dopušta mogućnost isključivanja elektroničkih pomagala.

Iako vrlo nabrijana, i ova će A-klasa standardno biti opremljen stop-start sustavom i sustavom regenerativnog kočenja, a Mercedes tvrdi kako će to sve pomoći da bude ekonomičniji od izravne konkurencije.

Na kraju još vrijedi spomenuti aero kit koji će imati ukrasnu i praktičnu funkciju te razne ukrase unutrašnjosti i interijera, gdje će se naći i praktični sportski elementi poput sportskih sjedala. Poseban automobil se i treba značajnije razlikovati od standardnih izvedbi.

Pročitajte više