Mercedes SLS AMG GT: Za više užitka



NEPUNE tri godine od svečane premijere na frankfurtskom salonu Mercedes predstavlja obnovljenu izvedbu svoje glavne sportske uzdanice. SLS AMG je sada dobio nimalo maštoviti „GT“ dodatak u imenu, ali i bolje vozne osobine zahvaljujući temeljitoj obnovi mehanike.

Obnovljeni model

Obnovljeni model donosi tek minimalne estetske novosti, gotovo neprimjetne na automobilu koji ionako privlači cjelokupnom pojavom. Na popisu su tako zatamnjena svjetla, detalji crne boje u sjajnom finišu poput kućišta retrovizora, te čeljusti kočnica obojana u crveno. Val(ić) osvježenja zahvatio je i kabinu, sada s novim kožnim presvlakama upotpunjenim crvenim prošivima. Uz doplatu se nudi AMG designo Exclusive STYLE koža izraženog sjaja i cijene dobrog polovnog automobila (5.772 eur).


Srce automobila je i dalje atmosferski 6.2 V8, sada ugradnjom nove elektronike pojačan na 591 KS. Vozaču je i dalje na raspolaganju 650 Nm okretnog momenta raspodjeljenih u širokom rasponu okretaja. Ugradnjom sada još agilnijeg 7-stupanjskog AMG-ovog mjenjača s dvije spojke ubrzanje do 100 km/h je skraćeno na 3,7 sekundi za model u coupe izdanju. Do 200 km/h SLS AMG GT stiže za 11,2 sekunde, najveća brzina limitirana je na 320 km/h, a prosječna potrošnja je 13,2 l/100 km. Naravno, potonje isključuje stil vožnje gdje su istaknute prethodne rekordne vrijednosti.

Prve isporuke u listopadu

Što se "držanja ceste" tiče, novi je SLS najviše napredovao. Dvostupanjsko podešavanje ovjesa  (Sport i Sport Plus) nosi AMG-ov potpis, a karakterizira ju izraženija tvrdoća amortizacije zbog čega je i uklonjena Comfort opcija. Recimo i kako se super-mečka kotrlja na gumama dimenzija 265/35 R19 sprijeda i 295/30 R20 straga.

Dostupan u coupe i roadster izdanju SLS AMG GT na njemačkom tržištu kreće ponudom od 204.680 eura za coupe, odnosno za 213.010 eura za toples izvedbu. Naravno, ovi iznosi ne uključuju doplate poput karbonskih elemenata, keramičkih kočnica, Bang&Olufsen audio sustava ili Airscarf sustava grijanja (roadster). Prve isporuke očekuju se u listopadu.

Pročitajte više