Od Cape Towna do Londona u Fiat Pandi

Avanturisti Philip Young i Paul Brace nedavno su krenuli na put dugačak 9.134 milje (oko 15.000 km) kako bi oborili 30 godina star rekord u neprekidnoj vožnji kojeg je postavio britanski vojni časnik John Hemsley.

Dvojac će pokušati voziti od hotela Mount Nelson u Cape Townu do Londona za manje od 14 dana, 19 sati i 26 minuta koliko je bilo potrebno Hemsleyu 1983. godine. Britanac je koristio Range Rover, a Young i Brace će voziti tek neznatno prepravljenu Fiat Pandu TwinAir koja je dobila dodatni rezervoar, štitnike i premješteni usisnik.

Kako bi na vrijeme stigli na trajekt koji će ih iz Tunisa prevesti do Europe, dvojac će dnevno prevaljivati više od 1.000 milja kroz Bocvanu, Etiopiju i ratom pogođenu Libiju. Za službeno mjerenje vremena zadužen je RAC Motor Sport Association, a kontrolirat će se i brzina kako ne bi bila prekoračena ograničenja propisana u pojedinim državama.

Prvi rekord postavio je davne 1938. novinar Humfrey Simmonds kojem je u modelu Wolseley 18-85 trebao 31 dan za taj golem put.

 

Pročitajte više