Renault Nissan uštedio 200 milijuna litara goriva

Renault vozila s električnim pogonom prevalila su 4 milijarde kilometara, odnosno uštedila 200 milijuna litara goriva: 450 milijuna kilograma CO2 nije pušteno u okoliš.
 
Prije samo četiri godine, Nissan Leaf je bio prvi serijski električni automobil na svijetu, a ponosni je vlasnik i titule najprodavanijeg takvog automobila u povijesti automobilske industrije. Prodajmo od oko dva od ukupro tri primjerka električnih vozila diljem svijema, Alijansa Renault-Nissan je od siječnja do studenog 2014. godine prodala gotovo 67 tisuća vozila, što je otprilike 20 posto veća prodaja od istog razdoblja 2013.
 
Raste prodaja električnih automobila u svijetu.
 
Osim Leafa, prodaju se još i Twizy te kombi Nissan e-NV200 koji se prodaje u Europi i Japanu.
Zanimljivo je kako prodaja električnih automobila u  cijelom svijetu raste (za razliku od Hrvatske u kojoj je u ovoj godini prodano 0,1%, a još je bolja vijest kako već sada postoje vozači koji svoja vozila napajaju isključivo čistom sunčanom energijom, poput softverskog inženjera Chrisa Beersa iz Hollistona u američkoj saveznoj državi Massachusetts. 
Naime, upravo SAD ima razvijeno tržište punionica koje su neophodne za razvoj ovog tržišta jer se upravo tamo nalazi 750 brzih punionica, a Nissanov cilj je otvoriti njih čak 1100 do sredine 2015. godine. 
 
Nakon SAD-a slijedi japansko tržište s 2900 brzih punionica, a cilj je 6000 punionica do ožujka 2015. 
 
Što se tiče Europe, Velika Britanija je najrazvijenija po ovom pitanju.

Pročitajte više