Dizelski motor nije mrtav! Kinezi su napravili najučinkovitiji ikada

Foto: Weichai

KINESKA kompanija Weichai, koja proizvodi motore za tešku industriju, radne strojeve, nautiku i druge različite namjene, objavila je na Svjetskom kongresu o motorima s unutarnjim izgaranjem koji se održao u kineskom Tianjinu kako su napravili dizelski motor koji je postigao rekordnu vrijednost toplinske učinkovitosti za dizelski motor - točnije 53.09 posto! Kako bi to postigli, njihov motor ima čak 176 posebnih patenata

Podatak su potvrdili TÜV SÜD North Asia i Kineski istraživački centar za automobilsku tehnologiju, profesionalni instituti za ispitivanje motora s unutarnjim izgaranjem.

Iznimno visoka efikasnost

Riječ je o proračunu energetske učinkovitosti u pretvorbi energije goriva u mehaničku (pogonsku) energiju. Za dizelske motore to je samo malo više nego za Otto ili benzinske motore, ali se još uvijek smatra visokim kada motor dosegne 45 - 46 posto, kako za putnička tako i za gospodarska vozila. Samo za usporedbu, za serijske benzinske motore vrijednosti su oko 41 posto.

U Weichaiju su također izračunali da takav skok znači uštedu od oko 14 posto goriva. Za kamion koji je godišnje prešao 250.000 km to znači uštedu od oko 12.000 litara dizelskog goriva godišnje!

Pročitajte više