Video: Volvo testira KERS

ŠVEDSKI Volvo najavljuje mogućnost skorašnje ugradnje KERS sustava u svoje cestovne automobile.

Podsjetimo, riječ je o sustavu za pohranu kinetičke energije (Kinetic Energy Recovery System) u čijem će razvoju, pored Volva, sudjelovati Volvo Powertrain i SKF.

Volvo planira ugradnju izvedbe KERS sustava sa zamašnjakom ugrađenim na stražnju osovinu. Tijekom usporavanja energija kočenja ubrzava zamašnjak do 60.000 o/min, a kada se automobil ponovno počne kretati rotacija zamašnjaka, putem posebnog prijenosa, prenosi energiju na stražnju osovinu.

Drugim riječima, konvencionalni se motor, koji pokreće prednje kotače, automatski se gasi prilikom kočenja, a energija iz zamašnjaka se koristi za ponovno ubrzanje vozila, ili pokretanje konstantnom brzinom na otvorenoj cesti.

Najveću korist od ove tehnologije vozač može iskusiti u vožnji s mnogo kočenja i ubrzavanja, dakle ponajviše u gradu te na zavojitim cestama. Kombinacija klasičnog motora i KERS-a sa zamašnjakom može vozilu omogućiti dodatnu snagu od oko 80 KS i popriličan rast okretnog momenta što se ponajviše osjeti na ubrzavanju automobila.

Ovaj je sustav Volvo testirao i ranije, a čeličnim su se zamašnjakom "zabavljali" i mnogi drugi proizvođači. No, čelik zbog svoje mase nije bio najsretnije rješenje. Danas je situacija drugačija, jer će novi prototip biti izrađen od ugljičnih vlakana te će, uz promjer od 20 cm, težiti svega 6 kg. Također, rotirat će se u vakuumu kako bi se minimalizirali gubici trenja.

U Volvu vjeruju kako bi se rješenje klasičnog motora sprijeda i ovakvog zamašnjaka straga moglo naći u serijskoj proizvodnji u narednih nekoliko godina.

Pročitajte više