Za koju godinu nam stiže novi Z

NISSAN priprema nasljednika trenutnog 370Z i prema sadašnjim planovima ovaj će se automobil na tržištu pojaviti 2016. U usporedbi sa sadašnjim modelom novitet će biti manji, lakši i po prvi će put koristiti učinkovitiji 4-cilindrični motor te u ograničenoj seriji vjerojatno i V6 izvedbe.

Ova informacija dolazi od strane jednog od Nissanovih potpredsjednika Andya Palmera, koji je izjavio i kako će se raditi o turbo 4-cilindričnom benzincu, no nije htio otkriti o kojem točno. Naime, Renault-Nissan danas nudi 1.6 turbo koji može razvijati snagu od preko 200 KS, a tu je i 2.0 turbo iz Maganea RS 265 koji se također može dodatno unaprijediti.

Također, sljedeći bi Z mogao koristiti i neki novi motor koji bi mogao doći iz zajedničke kuhinje Renault-Nissan alijanse i Daimlera. Naime, ova su dva proizvođača na nedavnom pariškom auto salonu potvrdili kako zajednički rade na razvoju novih turbobenzinskih motora koji bi se na tržištu trebali naći do 2016, dakle u isto vrijeme kad i novi Z.

Nadalje, ovaj bi model lako mogao koristiti i novi automatski mjenjač kojeg ova dva proizvođača zajedno razvijaju prema istom spomenutom sporazumu.

Ime mu za sada nije poznato, no za vjerovati je kako će biti prekinuta tradicija korištenja obujma motora, pa je lako moguće kako će se ubuduće u imenu nalaziti snaga i sl. Kako bi novi Z mogao izgledati možete vidjeti na priloženim slikama.

Pročitajte više