Ako ste vozili bicikl s ovim detaljem, bili ste najveća faca

MERCEDES je bicikl, a sve ostalo su kolica, reći će neki.

Tamo negdje 1980-ih i bicikl je mogao biti statusni simbol. Svi se dobro sjećamo vremena kad su mnogi vozili male Violete, a sanjali Pony, Unisov oni skromniji, a Rogov oni koji nisu spremni na kompromise. Torpedo-kočnica i bliješteći natpis činili su svoje. Još ako je bio ukrašen metalik crvenom bojom, bio je pojam. 

Među njima su i tada bili oni skloni tuningu. Zavarena šipka kako se rama ne bi otvarala je bila prva na redu, a onda je krenulo s rezanjem blatobrana i ugradnjom banana-sica. Brzinomjer na sajli je bio sljedeća stvar na popisu, a onda i sirena s nekoliko melodija. Bolje stojeći su išli korak dalje i iz inozemstva dovozili revolucionirani bicikl s banana-sicom, amortizerima i ogromnom polugicom tribrzinskog mjenjača. 

A onda su stigli i klasični BMX-i, koje smo naprosto pustošili iz Ribomaterijala i sličnih dućana. A i tada je bilo onih posebnih sklonijim FBP-ovim tenkovima ili klasičnim specijalkama. Najveći ekshibicionisti i tzv. šmekeri bi se na Hrelić doveli kao gospoda, na Ponyju motajući Mercedesov volan, po mogućnosti sa 123-ojkama. Ako vam je to u magli, pogledajte fotku i brzo ćete se prisjetiti. 

 

Pročitajte više