Ako vozite starom cestom do mora, čuvajte se radara!

  Foto: M.P.Š.

FIKSNIH radara za nadzor brzine sve je više, a nakon gradova novi sustavi su osvanuli na dionici državne ceste D1 između Karlovca i Plitvičkih jezera. 
 
Netom prije udarnih vikenda MUP je konačno postavio četiri nova stacionarna radarska sustava na dionici dugoj tek oko 60 km. Gledajući od Karlovca prva kutija očekuje nas već u mjestu Cerovac Vukmanićki. Nepunih pet minuta kasnije, u Tušiloviću, vozače očekuje iduća "naplatna postaja", a zatim je mir sve do Slunja gdje je treća po redu opasna pozicija. Posljednja nova stanica za mjerenje brzine je u mjestu Rakovica. 
 
Sa obzirom na rast popularnosti ceste D1, posebno u ljetnim mjesecima, može se očekivati drastičan rast broja snimaka automobila u prekršaju, a samim time i dosad najbolja berba u državnu kasu. Pogotovo kada se uzme u obzir da sustavi rade 24 sata dnevno, bez obzira na vremenske prilike, a snimaju u oba smjera.
 
Prema dostupnim podacima trenutni rekorder je radar postavljen na Slavonskoj aveniji u Zagrebu sa 4.151 zabilježena prekršaja u tri mjeseca.
 
Recimo i kako kućišta koja čuvaju opremu, radar i Canon foto sustav razlučivost 11 MP, vrlo čvrsta, pa čak i otporna na metke. Prema javno dostupnim podacima, cijena pojedinog uređaja je oko 250 tisuća kuna i ormara oko 31 tisuća kuna, dok je prošlogodišnja nabavka 30 kućišta, pet kamera i ANPR sustava očitavanja registarskih pločica sveukupno s nosačima, betonskim temeljima i dr. iznosila 4.677.750 kuna.

Pročitajte više