Alfa Giulia stiže 2014.

NAKON nekoliko neočekivanih odgoda nasljednica modela 159, Alfa Giulia, na tržištu mogla pojaviti 2014, i to u limuzinskoj i karavanskoj Sportwagon formi.

Nova Alfa će se temeljiti na Fiat-Chryslerovoj CUSW (C-segment, US compatible, Wide) platformi koja će poslužiti kao osnova za više planiranih modela grupacije, poput primjerice Dodge Darta, odnosno američke verzije Alfine Giuliette.

Platforma je vrlo fleksibilna, a može podržati pogon na prednje i na sva četiri kotača. Svojom modularnošću također može poslužiti kao osnova za modele veličine od kompaktnog sportskog coupea, pa sve do crossovera sa sedam sjedala. Inače, pod Alfinom bi se značkom trebao pojaviti i jedan tzv. CUV koji će se temeljiti na istoj platformi te dijeliti veliki broj dijelova s Giulijom. Najvjerojatnije će imati zasebno ime i neće ga se vezivati uz Giulijinu modelsku obitelj.

Za sada nema konkretnih potvrda o tehničkim karakteristikama automobila, no s obzirom kako će se prodavati i na američkom tržištu za očekivati je kako će tamo imati Chryslerove, a u Europi Fiatove turbo motore manjeg obujma od američke verzije. U svakom slučaju snage ne bi trebalo nedostajati s obzirom kako bi se Alfa, ako želi povećati svoj sada skromni udio na tržištu, trebala pozicionirati u tzv. near-premium segment.

Slikoviito rečeno, Alfa bi tamo gdje je danas Volvo, a za tako nešto potrebno je napraviti značajan tehnološki iskorak, posebice u kvaliteti i pouzdanosti, gdje Talijani još uvijek zaostaju za konkurencijom. Upravo stoga glavnina revitalizacije bi navodno trebala krenuti sa sjevernoameričkog tržišta kako bi se "popeglali" nedostaci prije početka tržišne borbe na Starom kontinentu. Dodatni aduti bi navodno trebali biti i nešto povoljnija cijena i dulje jamstvo.

Pročitajte više