Ameri odlučili: Lexus i Porsche rade najpouzdanije automobile

 Foto: Lexus, JD Power, IndexAuto

STUDIJA je pokazala da je se najmanje kvare Lexus i Porsche. 
 
28. po redu izdanje godišnjeg istraživanja pouzdanosti automobila pokazalo je kako vlasnici Lexusovih i Porscheovih automobila najmirnije spavaju. Njihovi limeni ljubimci najmanje se kvare, a pritom se misli na iskustvo vlasnika u proteklih godinu dana na njihovim do tri godine starim automobilima. 
 
Rangiranje automobila i samih marki vrši se tako što J.D. Power bilježi broj prijavljenih kvarova na automobilima. Kvarovi su grupirani prema funkciji u automobilu, pa tako postoji osam područja, i to; vanjština vozila, motor/mjenjač, infotainment, unutrašnjost, iskustvo vožnje, oprema/kontrole/zasloni, ventilacija/klimatizacija i sjedala. Ove godine je studija obuhvatila 35.186 automobila, odnosno čak 224 modela. 
 
Lexus i Porsche postigli su najbolji rezultat sa identičnih 110 prijavljenih kvarova na 100 automobila. Treće mjesto zauzela je očekivano Toyota, a dalje slijede Mercedes, Hyundai i BMW. Top 10 zaokružili su Honda i Jaguar. Prosjek autoindustrije je 156 kvara na 100 automobila, dok je na začelju Fiat s čak 298 prijavljenih kvarova. 
 
 
Proglašeni su i pobjednici po segmentima, a apsolutnu prevlast tu ima Toyota. Ona je zasjedno s Lexusom imala najbolje modele u 10 od 18 segmenata. 
 
Još jedan zanimljiv podatak je kako je prosjek kvarova za autoindustriju u zadnjih godinu dana porastao za 4 kvara na 100 automobila. JD Power to objašnjava povećanjem kvarova na infotainment sustavima koji imaju udio od čak 22%. Najčešći prijavljeni kvar vezan je uz Bluetooth povezivanje i softver za prepoznavanje glasa. 

Pročitajte više