Americi benzin, Europi dizel: Audi predstavio S izvedbe prestižnih krstarica

Foto: Audi

AUDI predstavlja model A6 i A7 u S izvedbama pokretanim moćnim dizelskim motorom obogaćenim električno pokretanim kompresorom.

Paralelno na scenu dolaze tri izvedbe i sve su podjednako zavodljive. Uz osnovni S6, tu je i S6 Avant, a status perjanice kao ipak najatraktivniji dobiva S7. U sva tri slučaja Audi kombinira V6 TDI motor s električno pogonjenim kompresorom (EPC) i 48-voltim sustavom. Vrijeme odziva EPC-a je ispod 250 milisekundi, maksimalna snaga je 7 kW, a vrti se na 70.000 o/min.

Konkretno to znači do 700 Nm okretnog momenta dostupnog od 2.500 o/min te maksimalna snaga od impresivnih 349 KS. I ono bitno, kompresor pegla krivulju na najproblematičnijim područjima i tako poništava efekt turbo rupe. EPC izgledom podsjeća na konvencionalni turbo punjač, a ugrađen je direktno na motor u usisnu granu zraka iza međuhladnjaka.

Audi je pritom pogon usuglasio s osam-stupanjskim tiptronic automatskim mjenjačem te quattro pogonom na sve kotače. A da bi ingolstadtske krstarice suvereno ispravljale zavoje, tu su S sport prilagodljivi ovjes, dinamičko upravljanje zakretom stražnjih kotača te keramički diskovi. 

A sada konkretni podaci. S6 hvata 100 km/h za 5 sekundi, preostala dva trebaju desetinku više, a maksimalac je limitiran na 250 km/h. Druga krajnost je benefit blagog hibridnog sustava (MHEV), koji čini remenski alternator-starter (BAS) i litij-ionska baterija kapaciteta 10 Ah. U svom radu štedi do 0,4 l/100 km, a omogućava i do 40 sekundi krstarenja cestom s ugašenim motorom. Tako ovi moćni automobili prosječno troše 6,3 l/100 km, odnosno 6,5 za Avant i S7.

I konačno koja o opremi. Sve je podređeno ugodi u vožnji na dugim prugama pa tako ponuda kreće 20-inčnim kotačima, a opcijski se nudi broj veća obuća s torusnim apsorberima koji nude optimalnu akustiku pneumatika. Oprema za udobnost, povezivanje i pomoć u vožnji je potpuna i uključuje virtualni kokpit, MMI Plus navigaciju, 4-zonsku klimu i sportska sjedala.

Prodaja kreće na ljeto, a cijena za naše tržište još nije objavljena. U Njemačkoj je start na 76.500 eura za S6 i 79.000 za Avant. S7 je na 82.750 eura.

I na kraju se vraćamo u Ameriku. Tamo iz očitih razloga S izvedbe dobivaju 2.9 TFSI V6 twin-turbo benzinski motor s 450 KS i 600 Nm, posuđen iz RS5 coupe.

Pročitajte više