Američko istraživanje: Ovo su najgori automobili na svijetu, ne kupujte ih!

 Foto: Fiat-Chrysler, Dodge, Mercedes,Mitsubishi, Land Rover, Cadillac,Lincoln

USLIJED ogromne ponude automobila na tržištu nerijetko je problem izabrati pravi automobil. Ponekad je moguće i totalno zastraniti, a kako bi se ta mogućnost otklonila Consumer Reports je objavio ljestvicu najgorih automobila. 
 
Uzimajući u obzir niz kriterija uključujući test vozila, njegovu pouzdanost, sigurnost i zadovoljstvo postojećih vlasnika, kreiran je filtar i imenovani su automobili koje bi pod svaku cijenu trebalo izbjegavati. Naravno, pritom valja imati na umu američko podneblje, kao i činjenicu da se neki od spomenutih modela razlikuju od onih na europskom tržištu ili uopće nisu dostupni. U svakom slučaju, najgore je prošao Fiat-Chrysler sa najviše predstavnika na neslavnoj listi. 
 
 
Najgori subkompakt prema Consumer Reportsu, odnosno automobil niže klase je Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji pod imenom Space Star. Automobil je nedavno obnovljen, a na hrvatskom tržištu se nudi po fer cijeni od 80-ak tisuća kuna.
 
Ukupno je osvojio 34 boda, dok je posebno loše prošao na auto testu sa 29 bodova. Osim niske potrošnje goriva teško mu je naći dobru karakteristiku, pa tako napominju loša sigurnosna svojstva (IIHS), neugledan i jeftin interijer, te slabašan motor. 
 
 
Najgori izbor pri kupovini kompakta je Fiat 500L, za naše okvire čistokrvni MPV model. Sa tek 31 osvojenim bodom ujedno je najgore pozicioniran automobil u cjelokupnoj konkurenciji. Na auto testu je osvojio solidnoh 50 bodova, no u pogledu pouzdanosti ocijenjen je najgorim, i to nakon obrade podataka sa ukupno 740.000 vozila iz baze Consumer Reportsa.
 
Neudoban je, ergonomija traži privikavanje, IIHS ga nije nahvalio za sigurnost, a i postojeći vlasnici nisu zadovoljni njegovim karakteristikama.  U Fiatu kažu da nastoje biti bolji, a da to potvrđuju i interne statistike, javlja CNBC. 
 
 
Neslavno prvo mjestu klasi srednjih limuzina opet nosi potpis Fiat-Chrysler koncerna. Ime mu je Chrysler 200, a posebno mu se spočitavaju očajna vozna svojstva. Ima slab motor, neuravnotežen ovjes i lošu upravljivost. Jedino dobro je zvučna izolacija u kabini. Ovaj je model ujedno najnepouzdaniji u svojem segmentu. 
 
Pravo iznenađenje krije se u kategoriji kompaktnog luksuznog automobila. Najgori je Mercedes, i to model CLA250 (naslovna fotografija). Preslika koncepta sa većeg CLS-a za Amere nije prošla dobro, pa mu se spočitava otežan pristup kabini, izražena buka u vožnji, te nerafinirana mehanika. Napomenimo i kako ovaj model za jednog premium predstavnika ima ispodprosječan rezultat u pogledu pouzdanosti i zadovoljstva postojećih vlasnika. Sve u svemu iznenađujuće pošto je CLA na američkom tržištu zabilježio iznadprosječni rast prodaje. 
 
U Mercedesu su ovaj rezultat komentirali rječima: "Ovakvi popisi stvaraju dobre naslove, ali ne nude objektivne pokazatelje. Najtočniji pokazatelj je kad kupac glasa novčanikom, a prodaja modela CLA je u konstantnom porastu." 
 
 
Klasu iznad dolazimo do Lincolna MKS, vremešne limuzine kojoj je premium štih teško pronaći. Neuglađen 3.7 V6 motor i kabina koja odiše spiljskim ozračjem glavne su mane kojima se pridružuju loše vozne osobine i skroman prtljažnik. U Lincolnu kažu da su puno naučili i da će biti bolji. 
 
 
Najgori obiteljski SUV je Dodge Journey, koji samo na papiru djeluje privlačno. Njegov V6 motor je najrastrošniji u konkurenciji, a uz opis modela stoji nepouzdan, nesiguran i neugledne kabine. Jedini razlog da sjednete za upravljač ovog automobila je ako sta ga uzeli u kratki najam putem rent-a-car kuće. 
 
 
Pomalo iznenađujuće, najgori luksuzni kompaktni SUV dolazi iz Europe, a ime mu je Land Rover Discovery Sport. Neuravnotežen turbo motor ne ide mu u plus, kao ni neuglađen mjenjač. Vozne osobine nisu na razini očekivanja. 
 
 
U klub neželjenih ušao je i jedan Cadillac, i to Escalade kao predstavnik luksuznih terenaca. U pogledu voznih svojstava zaostaje za konkurencijom, a jača strana mu nije ni pouzdanost.
 
Gotovo nevjerojatno, ogroman pet-metarski Cadillacov SUV ima skromnu ponudu prostora u kabini. U Cadillacu su bez komentara. Ako je istina, i bolje da šute. 
 
 
Nova kategorija i opet je Chrysler tu. Model Town & Country  je najgori monovolumen. Iako ima i dobrih strana, to sjedala zasigurno nisu.
 
Katastrofalno visoka potrošnja goriva odgovara od kupovine, kao i loši rezultati testova sigurnosti pri IIHS-u. 
 
 
Ako kupujete ekološki automobil svakako izbjegnite Mitsubishi i-MiEV, kažu u CR-u. Najbolji opis ovog automobila je da je ostao na pola puta između automobila i golferskog autića. 
 

Pročitajte više