Aston Martin je prodao srce, ali ne i tijelo

 Foto: Aston Martin

TAKO bi najkraće mogli opisati plod suradnje sa Mercedesom, koja bi u budućnosti mogla dovesti do većih stvari od posudbe motora.
 
Naravno, nemojte se nadati da će Aston Martin prodavati motore stuttgartskom divu. Naprotiv, Mercedosovi, točnije AMG V8 motori ubuduće će pokretati Astonove modele. Iako u Astonu izvrću činjenice govoreći kako se ne radi o suradnji već "samo" uzimanju AMG-ovih motora koji će biti dorađeni prema njihovim željama, činjenice su sasvim jasne. 
 
Aston Martin više ne može sam, a s druge strane nema mota da "kapitulira" i prijeđe pod skute njemačkog diva, baš kao što su to učinili Bentley sa VW-om i Rolls Royce sa BMW-om. Ili ga jednostavno ne žele, bar zasada. Sve stroži eko standardi pritišću AM i njegove vremešne motore, koji se teško mogu još finije ugoditi. Pa uostalom to i rade zadnjih nekoliko godina, što je posebno vidljivo na V12 motoru. Snage za razvoj novog motora nema, a vjerojatno je neće ni biti.  
 
Dogovor o uzimanju AMG-ovih motora je stoga jedini logičan i samim time razuman potez, svojevrsno prijelazno rješenje. Još ako ih njemački inženjeri ugode da zvuče poput Astonovih, nitko sretniji od samih poklonika legendarne britanske marke. No pomisao da bi Aston mogao također ponuditi SUV model već bode u srce poput Fairbairn-Sykes bodeža. Vjerojatnost da bi u nekom paralelnom svemiru Aston primjerice "prepakirao" GL klasu i ponudio ju kao svoj proizvod još uvijek je nezamisliva, a nadamo se da će takva i ostati. 
 
John Caress, AM-ov glavni inženjer, za Road&Track potvrdio je kako će novi V8 motor iz AMG-a zvučati poput pravog Aston Martina, te kako budući kupci mogu biti spokojni. V12 navodno ostaje u ponudi, vjerojatno uz manju zapreminu i dodatak turba. Emisijski standardi će se zasad zadovoljiti "ubacivanjem" električnog modela, čime bi gama po pitanju emisija došla u zadovoljavajuće okvire, kažu najnovije informacije iz Gaydona.
 
Mi ćemo na kraju tek spomenuti kako nekoliko zadnjih špijunskih fotografija prototipa modela DB11 jasno pokazuje elemente interijera iz Mercedesove S klase. Nadajmo se da će do serijskog izdanja ispariti ili je netko opako lagao. 

Pročitajte više