Aston Martin: Nasljednik DBS-a spreman za ljeto

BRITANSKI proizvođač luksuznih sportskih automobila iz Gaydona trenutno radi na razvoju novog modela koji bi trebao zasjesti na vrh njegove ponude. Dakako, ako izuzmemo model One-77, koji će svojim performansama, cijenom i limitiranom proizvodnjom ostati zaseban član ove obitelji.

Razvoj nasljednika DBS-a kodnog imena VH310 se polako bliži kraju. Premijera bi trebala biti odrađena već ovog ljeta, a prve isporuke se mogu očekivati do kraja godine. Dizajn bi trebao biti agresivniji od prethodnika i veliki bi utjecaj trebao ostvariti spomenuti One-77.

I dalje će se raditi o modelu s V12 pogonskim strojem koji će se temeljiti na poznatoj VH (pretežno) aluminijskoj konstrukciji koja je osnova većine AM-ove trenutne game. Prema izvještajima samog proizvođača ova je platforma "dobra za još nekoliko godina", no svakako će za potrebe novog modela biti značajno dorađena. 

Tu prvenstveno mislimo na primjenu iskustava iz razvoja modela One-77, odnosno primjenu kompozitnih materijala koji će se koristiti i pri izradi karoserijskih površina. Dakako, ciljana cijena do 200.000 eura će diktirati razinu upotrebe naprednijih rješenja.

Kao što smo već rekli ovaj će novitet i dalje pokretati sprijeda smješteni atmosferski 6.0 V12, no u novoj izvedbi će razvijati snagu od oko 560 KS ili 40-ak KS više od aktualne verzije. Sličan rast bi trebao biti vidljiv i na okretnom momentu, što bi se uz manju mase i bolju aerodinamiku trebalo pozitivno odraziti na performanse. Ovdje ne treba zaboraviti niti na očekivanu ugradnju ZF-ovih automatskih prijenosa.

Ime novog modela za sada nje poznato, no izvori tvrde kako zasigurno neće nositi oznaku DBS.

Pročitajte više