Aston Martin prodan za 925 milijuna USD

TREBALO je čekati svega tri dana da vijest o prodaji Aston Martina dobije službenu potvrdu. Ford je od danas siromašniji za jedan premium brand i bogatiji za gotovo milijardu USD.

Kao što smo i najavili krajem prošlog tjedna, Ford je odlučio Aston Martin, prestižnu britansku marku, prodati konzorciju na čelu s Davidom Richardsom, Johnom Sindersom te kuvajtskim investitorima Investment Dar i Adeem Investment Co. Konačna cijena je 479 milijuna GBP odnosno 925 milijuna USD. Također, Ford će zadržati udio u tvrtki vrijedan 40 milijuna GBP (oko 77 milijuna USD), a jednak investiciji uloženoj u Aston Martin.



 
Objavom o prodaji završena je trakavica koja je započela u kolovozu prošle godine kada je Ford najavio mogućnost prodaje Aston Martina.

Usprkos brojnim nagađanjima i velikom broju zvučnih imena Ford je odlučio svoje najprestižnije blago prodati prijateljski nastrojenom konzorciju. Naime, David Richards je utemeljitelj Prodrive-a, John Sinders strastveni kolekcionar i pokrovitelj Aston Martina, a kuvajtske tvrtke tek igrač koji vidi mogućnost zarade.  Naime, Investment Dar je najveća ulagačka tvrtka u Zaljevu s imovinom vrijednom 3,66 milijardi USD i godišnjim profitom od čak 317,3 milijuna USD. Druga tvrtka, Adeem Investment, spada u red najjačih i najpropulzivnijih kuvajtskih ulagača s trenutnom vrijednosti od oko 1,5 milijardi USD.

"Prodaja Aston Martina omogućit će lakše ostvarivanje planova kompanije koja restrukturiranjem želi povećati likvidnost, smanjiti troškove proizvodnje i promijeniti brzinu razvoja novih modela." - rekao je šef Forda, gdin Alana Mulallya. "Današnji sporazum je podjednako dobar za Ford, Aston Marin i samu Veliku Britaniju. Aston Martinu želimo svako dobro" - završio je Alan Mulally.

I to je to. Nakon gotovo dva desetljeća u vlasništvu Forda britanska tvrtka zatvara jedno i otvara novo poglavlje razvoja. Zasad ćemo samo reći kako je zajamčena proizvodnja sportske limuzine Rapide, modela na osnovi istoimene studije prikazane prošle godine u Detroitu.

M.N.

Pročitajte više