Aston Martin Rapide: Prva službena fotografija

NAKON što je već davne 2006. na tadašnjem detroitskom auto salonu predstavljena studijska izvedba Aston Martinove limuzine, tek je sada stigla i službena potvrda kako će prve isporuke krenuti početkom iduće godine.

Iako znamo kako će prvi kupci svoj Rapide provozati za malo manje od godinu dana, još uvijek ne znamo gdje će ova limuzina premijerno nastupiti. Naime, ranije se pretpostavljalo kako će se raditi o ženevskom auto salonu, no najnoviji izvještaji upućuju na to kako je izglednije da se to dogodi u Frankfurtu.

Sudeći prema ovoj službenoj fotografiji produkcijska i studijska izvedba Rapidea će se tek neznatno razlikovati i u serijsku će proizvodnju stići svi oni poznati Astonovi dizajnerski elementi koje smo imali priliku vidjeti na sportskim coupeima. Inače, Rapide će u duljinu mjeriti oko pet metara, dok će mu međuosovinski razmak iznositi tri metra.

Interijer će ponuditi dovoljno prostora za luksuzni transport četvoro putnika, a većina dijelova će biti prenijeta iz modela DB9, na kojemu se Rapide ustvari i temelji. Naravno, uz potrebno dotjerivanje i povećanje opremljenosti.

Rapide će biti opremljen modificiranom verzijom 6.0 V12 motora iz DB9 koji će razvijati snagu od 475 KS i maksimalni okretni moment od 600 Nm. Motor će biti uparen sa šest-stupanjskim automatskim ZF-ovim mjenjačem, a do stotke će ubrzavati za manje od pet sekundi, što je dobar rezultat za automobil težak oko 1.900 kg. Nadalje, očekuje se kako ću mu najveća brzina iznositi oko 290 km/h.

Rapide će biti i prvi Aston Martin koji će se proizvoditi van Ujedinjenog Kraljevstva. Točnije, proizvodnja je povjerena Magni Steyr, austrijskom neovisnom proizvođaču, a za njega će biti potrebno izdvojiti do oko 180.000 eura.

Pročitajte više