Audi A1 u beskompromisnom izdanju

AUDI se sprema zadati snažan udarac konkurenciji, i to na dva fronta. Jednako ugroženi su gradski trkači kao što su Renault Clio Cup i Ford Fiesti ST, ali i brutalni kompakti poput  Meganea 250 ili Focusa ST. Tajno oružje donosi model A1, i to u izvedbi koja performansama može konkurirati i trenutnom modelu S3.

Novi bi Audijev coupe tako uz agresivniji eksterijer s novim aero paketom, snažnim turbo motorom i dotjeranim pogonom na sva četiri kotača bio prava premium jurilica. Status najpoželjnijeg potvrdit će interijer izveden u najfinijoj koži s istaknutim prošivima. Unikatnu estetiku upotpunjuju jedinstvena metalik boja s detaljima u sjajnom crnom finišu. Tu su i zatamnjena LED svjetla i staklene površine.

Model će pokretati 2,0-litreni turbobenzinski motor iz S3, koji će razvijati najveću snagu od 255 KS pri 6.000 o/min te najveći okretni moment od 350 Nm između 2.500 i 4.500 o/min. Snaga na sva četiri kotača se prenosi putem 6-stupanjskog ručnog mjenjača te quattro pogona na sva četiri kotača s Haldex spojkom.

Masa još uvijek nije poznata, no do 100 km/h će ubrzavati za 5,7 sekundi i dostizati najveću brzinu od 250 km/h. Potrošnja će se kretati oko 8,5 l/100 km.

Uz širi trag kotača za stabilnost će se brinuti i sniženi i krući ovjes sa McPhersonom sprijeda i multi-linkom straga. ESP sustav će biti moguće u potpunosti isključiti, a tu je i središnji diferencijal s blokadom. Svakako treba spomenuti i gume veličine 225/35 R18.

Nova verzija A1 će na europska tržišta početi pristizati u drugoj polovici sljedeće godine, a cijena za sada nije poznata. Realno je očekivati da će se kretati iznad 30.000 eura, što i nije puno s obzirom na limitiranost serije na svega 333 primjerka.

Pročitajte više