Audi E1: Mali premium eco-automobil

PROIZVOĐAČ iz Ingolstadta bi prema navodima raznih svjetskih medija uskoro trebao lansirati novu modelsku obitelj. Riječ je o seriji pod oznakom E, a činit će ju nekoliko različitih automobila, od gradskog mališana pa sve do sportski nastrojenog modela. Led probija gradski trendseter.

Proizvođači znaju kako će se cijena goriva jednog dana ponovno vinuti u visine te kako će se emisijski standardi u budućnosti pooštravati, pa stoga ne gube vrijeme i smišljaju nove odgovore na zahtjeve budućeg tržišta. Najveća bitka bi se, barem kako sada stvari stoje, mogla voditi u segmentu premium gradskih automobila. BMW razvija svoj putem tzv. Projekta i, Mercedes ima Smarta, a Audi razvija E1.

Taj bi naziv prema navodima izvora trebao nositi ingolstadtski premium, mali gradski i ekološki nastrojeni automobil. Ovaj bi se model trebao temeljiti na platformi volkswagenovog modela up!, a konkurenciju će mu činiti spomenuti njemački rivali, Fiatov eventualni nasljednik Topolina, Toyotin iQ i sl. U Audijevoj ponudi E1 će postati novi ulazni model smješten ispod A1, a s njim bi se moglo prevesti najviše tri putnika u formaciji 2+1. Kako će se raditi o manjem automobilu s naglaskom na vanjskom izgledu te tehnologiji E1 će biti prvenstveno orijentiran na mlađe kupce.

Audi E1 bi se proizvodio u VW-ovoj tvornici u Bratislavi, zajedno s produkcijskim up!-om te Škodinim i Seatovim klonovima. Riječ je o automobilu sa sprijeda smještenim motorom i pogonom na prednje kotače, koje će pokretati štedljiva konvencionalna motorizacija. Očekuje se i električna izvedba s litij-polimer baterijama. Klasične motore će zastupati napredna izvedba dvocilindrični 0,6-litrenog turbo motora čija će se potrošnja kretati ispod 3 l/100 km, a emisija CO2 ispod 100 g/km. Vrh ponude će činiti 1,2-litreni 3-cilindrični benzinac.

Pročitajte više