Audi e-tron započeo testiranja

PROIZVOĐAČ iz Ingolstadta je započeo s testiranjem prototipa električnog R8, trenutno poznatijeg pod nazivom e-tron. Prema sadašnjim podacima e-tron bi trebala biti oznaka električnih Audijevih modela, isto kao što quattro predstavlja one s pogonom na sva četiri kotača.

Izvori javljaju kako je ovaj tihi sportaš primijećen na njemačkim prometnicama u blizini Audijevih pogona te kako bi se produkcijska verzija na tržištu mogla pojaviti tijekom 2012. Dakle, nedugo nakon strujom pokretane izvedbe modela SLS, kojega je AMG već najavio. Očekuje se kako će R8 e-tron biti proizveden u najviše 1.000 primjeraka.

Na priloženim se fotografijama vidi izostanak usisnika zraka što je jasan znak kako ovaj model ne pokreće konvencionalni motor. U konačnici se očekuje i kako će se dimenzije električne izvedbe neznatno razlikovati od standardnog modela, odnosno kako će e-tron biti 170 mm kraći i  tek 5 mm uži i viši, dok će mu međuosovinski razmak biti skraćen za 50 mm. Riječ je o prilagodbama električnom pogonskom stroju.

Radi se o pogonu s četiri električna motora, dva na prednjoj i dva na stražnjoj osovini, i litij-ionskim baterijama te po jednom 1-stupanjskom mjenjaču uparenom sa svakim agregatom. Ukupna snaga ovog pogona je iznosila 320 KS, a maksimalni okretni moment 4.500 Nm. Hoće li se te značajke održati do proizvodnje za sada nije poznato, no očekuje se ublažavanje dostupnog okretnog momenta.

Audi je još ranije potvrdio kako očekuje autonomiju od oko 250 km, dok će najveću brzinu, zbog očuvanja baterija, ograničiti na 200 km/h. To ipak ne bi trebalo učiniti ovaj model nezanimljivim s obzirom kako će do 100 km/h ubrzavati a svega 4,8 sekundi.

Pročitajte više