Audi: Ništa od dizelskog R8, no zato siguran Spyder

PREMA najnovijim saznanjima Audi je odustao od proizvodnje V12 TDI izvedbe svog sportskog coupea, no u drugu ruku bojazni za cabrio izvedbu nema. Ona bi na tržište trebala stići tijekom iduće godine.

Konceptni V12 TDI je predstavljen još u siječnju prošle godine u Detroitu i njegov je snažni 6.0 V12 TDI bi-turbo od 500 KS ( i 1000 Nm) odmah osvojio mnoge poklonike, što i ne treba čuditi jer je taj studijski R8 ubrzavao od 0 do 100 km/h za svega 4,2 sekundi.

No, od svega ipak ništa, a službeno razlozi za prestanak razvoja i odustanak od serijske proizvodnje modela R8 V12 TDI su prvenstveno financijske naravi. Točnije, Audijevi su stručnjaci procijenili da volumen prodaje i zarada ostvarena od produkcijske izvedbe jednostavno ne bi opravdala visoka ulaganja potrebna za preinaku postojećeg benzinskog modela.

No, ljubitelji R8-ice ipak neće ostati u potpunosti zakinuti. Drugim riječima, iako na tržište neće stići novi motor, dolazi nova karoserijska izvedba.

Radi se dakako o Spyderu, odnosno kabrioletu koji će biti opremljen platnenim sklopivim krovom i koji će u konačnici biti dostupan s V8 i V10 motorom. Neslužbeno saznajemo kako će R8 Spyder biti premijerno predstavljen već ove jeseni u Frankfurtu.

Pročitajte više