Audi otkrio što im je najvažnije pri stvaranju automobila

Foto: Audi

KAD su novi automobili u pitanju, performanse padaju u drugi plan. 

Audijev šef dizajna Marc Lichte je posljednjih dana britanskim medijima otkrio brojne novosti. Tako se za Top Gear raspričao o budućim RS modelima, ali i otkrio kako će na novim Audijima biti fokus na, pazite sad ovo, interijeru. Upravo tako, prvo će se osmišljati interijer vozila, i to prije nego što je definiran eksterijer. 

Sličan pristup imala je i Toyota kad je osmišljavala Auris, ali u Audiju sada svemu dodaju novu dimenziju. Doslovno, jer je na čelo razvoja zadnjeg koncepta postavljen Sid Odedra, šef za razvoj UI/UX, odnosno osoba zadužena za kreiranje svih ekrana i tipki u kabini, kao i same interakcije s korisnikom. 

"U prošlosti je proces uvijek bio isti: na početku su postojali motor s unutarnjim izgaranjem i platforma", opisao je Lichte. "Onda smo se s prodajom i marketingom odlučili za dvosjed, četverosjed ili šest ili sedam sjedala, zatim krenuli u osmišljavanje vanjskog dizajna i na kraju interijera. Budućnost je upravo suprotna. I zato sam Sida i njegov odjel stavio u središte naših dizajnerskih aktivnosti. Počinje u Sidovom odjelu i tamo završava jer počinjemo razmišljati o načinu upotrebe."

Top Gear je od samog Odedre doznao kako je prvo pitanje u kreiranju automobila "koje su ljudske potrebe", a potom postaje bitna usredotočenost kao srž svega što se radi. "Što korisniku treba? Zatim gradimo sučelje jer je to odnos između korisnika i vozila", rekao je Odedra. "I onda gradimo interijer oko toga, a zatim gradimo eksterijer."

Upravo tako nastao je zadnji Audijev koncept Activesphere, pa ne čudi što donosi toliko poseban interijer s četiri lounge sjedala, izmjenjivom prednjom armaturom i potpuno novim doživljajem korištenja putem specijalnih setova s VR naočalama. 

Pročitajte više