Audi predstavio Q3

INGOLSTADTSKI je proizvođač napokon predstavio dugoočekivani crossover, model Q3. Riječ je o novom i do sada najmanjem pripadniku Q obitelji koji će premijerno nastupiti sljedećeg tjedna na šangajskom auto salonu. Do jeseni bi trebao stići i na europska tržišta.

Q3 se temelji na nedavno osvježenom VW Tiguanu i doći će u izvedbi s petorim vratima. Oba ostala člana Q obitelji su prodana u više primjeraka od prvotno planiranog, pa stoga i od ovog modela slične recepture u Audiju puno očekuju. Dobru formulu nisu puno mijenjali, pa je Q3 dizajnom tek evolucija crta koje karakteriziraju spomenute veće modele.

Dimenzijama od 4.390/1.830/1.600 mm Q3 je 239 mm kraći, 50 mm uži i 53 mm niži od Q5. Nadalje, masa ulaznog modela s pogonom na prednje kotače će biti 1.500 kg, a mjere kojima je postignuta ova relativno prihvatljiva težina su upotreba aluminijskog poklopca motora i prtljažnika.

U ponudi će se svakako naći 2.0-litreni turbo snage 170 KS dostupan s pogonom na prednje te na sva četiri kotača, kao i snažnija izvedba istog motora snage 211 KS dostupna samo s quattro pogonom.

Taj bi model trebao ubrzati do 100 km/h za 6,9 sekundi i dosegnuti najveću brzinu od 230 km/h. Ekonomičniju će verziju pokretati 2,0-litreni TDI snage 175 KS s pogonom na sva četiri kotača. Kasnije se očekuje i slabija inačica snage 140 KS dostupna s prednjim i 4x4 pogonom. U tom slučaju potrošnja će u prosjeku biti svega 5,2 l/100 km (2WD).

Ponudu mjenjača će činiti 6-stupanjski ručni kao standardni izbor, dok će u opciji biti i 7-stupanjski S-tronic s dvije spojke koji bi u snažnijim modelima mogao biti ponuđen u sklopu serijske opreme. S-tronic će u opciji imati i ručice na upravljaču. Za razliku od veće braće koje koriste torsenov full-time 4x4 Q3 će biti opremljen jednostavnijim i lakšim haldexovim pogonom, a za bolju trakciju tu su diferencijal s blokadom te ESP sustav.

Kvaliteta interijera i opremljenost bi trebali biti snažni aduti ovog automobila, isto kao i bogati popis dodatne opreme. Unutrašnjost će ponuditi dovoljno prostora za ugodan prijevoz do pet putnika, no jasno je kako će se straga puno ugodnije osjećati dvije, a ne tri osobe. Zapremina prtljažnika iznosi 460 l, a preklapanjem stražnje klupe ista raste na 1.365 l.

Audi Q3 će se proizvoditi u Seatovoj tvrodnici u Martorellu, u Španjolskoj, a očekuje se godišnja prodaja od oko 100.000 primjeraka. Početna cijena na njemačkom tržištu je postavljena na 29.900 eura.

Pročitajte više