Audi Q4: Novi hit iz Ingolstadta

AUDI navodno planira proizvesti konkurenta Range Roveru Evoque. Dinamičnija izvedba modela Q5 sa sniženom linijom krova straga uvodi tvrtku iz Ingolstadta u sve popularniji segment.

Prema sadašnjim saznanjima imat će pet vrata, zakrivljeniju liniju vjetrobranskog stakla te niža stakla straga. Naravno, redizajn će proći i stražnji poklopac motora. Možemo očekivati i određene izmjene maske, svjetala te druge slične preinake koje bi primjerice mogli pripisati nekakvom faceliftu.

Unutrašnjost će proći kroz slične manje izmjene, a u putničku će se kabinu moći smjestiti četiri putnika, dok će središnje sjedalo na stražnjoj klupi biti dovoljno za kraća putovanja.

Konceptna najava ovog modela je navodno već u odmakloj fazi razvoja u R&D centru u Ingolstadtu. Q4 će se temeljiti na istoj MLB (modularen langsbau - modularnoj uzdužnoj) platformi kao i sadašnji Q5, te budući Porsche Cajun, odnosno baby Cayenne, a koji bi se na tržištu trebao naći negdje u isto vrijeme kao i audijev crossover.

Q4 bi trebao zadržati približne dimenzije sadašnjem Q5, odnosno duljina će mu iznositi 4.650, a širina 1.880 mm, dok će linija krova biti oko 55 mm niža te će u visinu mjeriti oko 1.600 mm. Međuosovinski razmak i trag kotača se neće mijenjati.

Motorizacija će svakako biti bogata, a možemo očekivati i nekoliko novih pogonskih strojeva. Najveći kandidati za pogon ovog automobila su sljedeća generacija 2,0-litrenog TDI snage 175 i 215 KS te 3,0-litrenog V6 snage 250. U ponudi će se naći bi-turbo 3.0 V6 TDI snage 315 KS.

S benzinske strane ponudu bi ovisno o tržištu mogli činiti 3,2-litreni atmosferski V6 snage 280 KS te kompresorski 3.0 V6 snage 335 KS. Mjesta će se svakako naći i za turbobenzince manjeg obujma, a jedan će biti dostupan i u hibridnom pakiranju. Radi se o 2,0-litrenom TSI motoru snage 215 KS, koji će biti uparen sa 40 KS snažnim električnim motorom.

Dolazak na tržište se navodno očekuje u sezoni 2014/15, a cijene će mu se kretati od oko 30.000 eura naviše. Na kraju još dodajmo kako bi se u konačnici trebale pojaviti i i sportskije izvedbe ostatka Q obitelji dakle Q2, Q6 i sl.

Pročitajte više