Auto prešao 25 kilometara s onesviještenim vozačem, spasio ga jedan detalj

Screenshot: YouTube

NESVAKIDAŠNJI događaj pokazao je ekstremne posljedice ugradnje sigurnosnih sustava u moderne automobile.

Ove nedjelje vozač Renaulta Clio onesvijestio se tijekom vožnje autocestom E314 u sjevernoj Belgiji. U trenutku gubitka svijesti bila su uključena dva bitna sigurnosna sustava - sustav za zadržavanje automobila u voznoj traci i adaptivni tempomat. 

Vozači su primijetili da se Clio nekontrolirano kreće između dva ruba vozne trake i obavijestili policiju. Ubrzo je stigla policijska patrola i uočila vozača bez svijesti. Pozicionirali su auto ispred Renaulta, usporili i dopustili da se auto "nasloni" na odbojnik. Smanjenjem brzine uspjeli su sigurno zaustaviti automobil, piše Revija HAK

Vozač je ubrzo prebačen u bolnicu te mu je vjerojatno ovim manevrom spašen život. Iako adaptivni tempomat služi držanju razmaka, a sustav zadržavanja u prometnoj traci tek potpomaže da vozilo zbog greške vozača ne izleti iz trake, ovo je ekstreman primjer kako može pomoći, a samo zbog jednog detalja. Naime, vozač je usprkos gubitku svijesti i dalje imao ruke na upravljaču pa se sustav ponašao kao da je s vozačem sve u redu. 

Pročitajte više