Automobili jedne boje češće sudjeluju u prometnim nesrećama

Foto: Shuttestock

BOJE automobila najčešće odražavaju karakter vlasnika, što uključuje i način njegove vožnje.

Kao što je poznato, konzervativno nastrojeni vozači skloniji su monokromatskim automobilima, dok ostali preferiraju svijetle boje. Ipak, većina vozača pri izboru prati aktualne trendove. A među njima trendovi gotovo redovito zaobilaze crvenu boju. Sudeći po podacima CarVertical platforme to i nije tako loše, jer upravo crveni automobili imaju veću vjerojatnost da će doživjeti nesreću.

U zemljama s toplom klimom ima više vozila uočljivijih jarkih nijansi u usporedbi s hladnijim zemljama. Vožnja svijetlog automobila u Norveškoj, Kanadi ili Švedskoj izaziva poglede, dok je sasvim normalna pojava u Kaliforniji ili pak na talijanskoj obali.

Postoji i jedan praktični razlog u odabiru. Općenito je pravilo da su bijeli automobili popularniji u toplijim podnebljima jer bijela boja reflektira sunčevu svjetlost te tako ne pogoduje zagrijavanju automobila. S druge strane crni automobili su gotovo uvijek izbor za službena vozila visokih državnih službenika, ali i poslovnih automobila. 

Bijela boja je najpopularnija u Australiji (39.1% ukupnog broja vozila) i EU (26.8%). Australci vole srebrne (15.9%) i sive automobile (14%), dok Europljani više preferiraju siva (25.9%) i crna vozila (24.5%). Sličan izbor imaju i Amerikanci, ali je kod njih prvi izbor crna boja.

“71% automobila provjerenih na našoj platformi bili su monokromatski – crni, bijeli, sivi ili srebrni. To samo dokazuje da su ljudi prilično konzervativni kada je riječ o kupnji vozila”, kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i voditelj komunikacija u tvrtki carVertical.

Kako se mijenjaju trendovi u izboru boja

I dok 2002. godine bijelih automobila gotovo da i nije bilo, danas je udio bijelih skočio na 18%. Istovremeno se značajno smanjio udio sivih i srebrnih, s 42 posto 2002. godine na današnjih 26 posto. 

Neke boje su pak poput crne konstantne i njihov udio se vremenom bitno ne mijenja. 

Koja je boja "najopasnija“?

Prema istraživanju carVerticala, boja vozila ima utjecaja na vjerojatnost stradavanja u nesreći. 60% crvenih automobila provjerenih na platformi sudjelovalo je u nesrećama, što ovu boju čini najopasnijom za vožnju.

Smeđa (59%) i crna (57%) također su boje automobila koje češće od ostalih završavaju u nesrećama, a slijede žuta (55%), plava (54%), bijela (50%) i siva (50%). 

“Nije iznenađenje da crveni automobili češće sudjeluju u nesrećama. Sportski automobili obično su crvene boje, a ljubitelji brzine radije biraju crvene automobile nego konzervativni vozači. To je dovoljno za pretpostaviti zašto su crveni automobili na vrhu baš ove liste”, objašnjava M. Buzelis.

Stoga ako planirate kupiti crveni automobil, razmislite još jednom. Kupujete li rabljeni detaljno ga provjerite, a ako želite novi crveni auto sve će biti u redu ako nije u pitanju sportski automobil, sugerira ova studija.

Pročitajte više