Lada Niva se vratila u proizvodnju

Foto: AvtoVaz

AVTOVAZ je objavio kako je pokrenuo proizvodnju legendarnog modela, i to u razinama opreme prilagođenim trenutnim uvjetima. 

Prva izvedba nosi oznaku Classic’22, a razvijena je kako bi u potpunosti premostila ovisnost o dijelovima inozemnih kooperanata. Prevedeno, iz ponude je izbačena sva nedostupna oprema. 

U službenom priopćenju tako otkrivaju da je ono bitno ostalo, a to je permanentni pogon na sve kotače s opcijama blokade diferencijala i redukcije. Nova stara Niva postavljena je na čelične kotače, ima hidraulički servo, a umjesto infotainmenta dobiva klasičnu predugradnju za radio s dva instalirana zupčanika. Od ostale opreme tu su još dodatna čelična zaštita motora, dnevna svjetla i putno računalo. 

AvtoVaz je najavio i osjetno nižu cijenu te najavio prve isporuke kroz tjedan dana. Na službenim stranicama ponuđena je Classic izvedba uz cijenu od oko 105.000 kn, ali koja još uvijek ima ABS u standardnoj opremi. Naravno, 1.7 benzinac s 83 KS je zadržan na svim inačicama.

U kompaniji pritom ne skrivaju oduševljenje činjenicom da su uopće uspjeli pokrenuti proizvodnju. "Pokretanje proizvodnje drugog modela i pokretanje još jedne proizvodne linije u današnjim otežanim uvjetima su velika pobjeda za cijeli AvtoVaz tim. Kompanija će nastaviti ulagati napore kako bi pokrenula proizvodnju ostalih modela uz aktivnu pomoć domaćih dobavljača, kao i onih iz prijateljskih zemalja“, rekao je predsjednik AvtoVaza Maksim Sokolov.

Pročitajte više