BMW gradi tvornicu baterija u Mađarskoj

Foto: BMW

OGROMNA investicija trebala bi olakšati elektrifikaciju marke, ali i omogućiti veću konkurentnost na tržištu, posebno kad je u pitanju Tesla. 

BMW će udvostručiti ulaganje u mađarsku tvornicu u Debrecenu na čak 2 milijarde eura dodajući proizvodne kapacitete za sklapanje visokonaponskih baterija, izvještava Automotive News Europe. Novo postrojenje na oko 140.000 četvornih metara zapošljavat će dodatnih 500 radnika, a olakšat će implementaciju platforme Neu Klasse, posebno logistički, poručuju iz BMW-a.

Milan Nedeljković, član Uprave BMW-a zadužen za proizvodnju, rekao je: "U Debrecenu gradimo najnapredniju tvornicu na svijetu. S našom iFACTORY postavljamo nove industrijske standarde za proizvodnju vozila. Naša ulaganja naglašavaju naš sustavni pristup implementaciji e-mobilnosti."

Početak proizvodnje automobila i baterija planiran je za kraj 2025. godine, kada BMW namjerava ozbiljnije ugroziti Teslu na tržištu električnih automobila. S novom platformom za električne pogone BMW planira prepoloviti troškove ćelija te povećati doseg i brzinu punjenja za 30 posto u odnosu na aktualne modele.

BMW-ov izvršni direktor Oliver Zipse rekao je da će se inicijalno fokusirati na električne modele za srednji premium segment, kao što je serija 3.

BMW trenutno sastavlja baterije na tri lokacije u Njemačkoj, kao i u američkim pogonima u Spartanburgu te tvornici Shenyang u Kini. Nabavljat će baterije u Europi od kineskih proizvođača CATL i EVE.

Pročitajte više