BMW ipak planira manji M model

PREMA navodima visokopozicioniranih izvora unutar bavarskog proizvođača BMW ozbiljno namjerava tržištu ponuditi još jedan sportski model koji bi se smjestio ispod popularnog M3.

Ova je manja jurilica navodno dobila mjesto ispred planiranog predrecesijskog novog superautomobila i trebao bi se temeljiti na modelu serije 1. No, ipak je malo vjerojatno kako će po uzoru na ostatak M modela nositi naziv M1, a razlog dakako leži u legendarnom istoimenom prethodniku. S druge strane neki vjeruju kako bi iz promotivnih razloga BMW bio spreman i na takav korak.

Dinamičnijeg dizajna ovaj bi automobil u svijet M modela trebao privući nove, mlade kupce, a glavnu će mu konkurenciju činiti Audi S3 i sl. Za sada je još uvijek prerano govoriti o cijeni, no ista bi se lako mogla kretati oko 35.000 eura.

S tehničke strana valja reći kako bi se mali M, ili navodni SuperSport, ustvari trebao temeljiti na izvedbi 135i sljedeće generacije serije 1, što znači kako bi ga trebao pokretati 3,0-litreni bi-turbo benzinski 6-cilindrični motor snage između 350-400 KS te maksimalnog okretnog momenta od 400-500 Nm (najave se razlikuju od izvora do izvora).

Motor bi također trebao biti uparen sa MDC-T 7-stupanjskim mjenjačem s dvije spojke, koji bi snagu prenosio na stražnje kotače. Nadalje, očekuje se unaprijeđeni ovjes i kočnički sustav, stražnji diferencijal s blokadom, aero paket te masa manja od 1.400 kg.

U svakom slučaju dolazak modela serije 1 s preinakama M odjela se očekuje tijekom 2011. Što se tiče spomenutog superautomobila BMW navodno nije od njega odustao i možemo ga očekivati za otprilike tri do četiri godine, a do tada, riječima jednog insajdera, "BMW mora nešto i prodavati u većim brojevima".

Pročitajte više