BMW je prodao preko 200.000 M modela, a najprodavaniji je?

Foto: BMW

AKO ste fan BMW-a i njegovog M odjela, znajte da prodaja nikad nije bila bolja, ali i da su došla neka nova vremena. 

Upravo tako, BMW je objavio nove podatke vezane za rezultate prodaje 2023. godine i oni su iznenađujući. BMW-ov M odjel prošle je godine isporučio rekordnih 202.530 automobila, što je rast od čak 14.3 posto u odnosu na godinu prije. Najvažnije pojedinačno tržište je SAD, a odmah iza je Njemačka. 

Za ovakav skok zaslužni su i modeli koji i nisu čistokrvni M-ovi po sudu mnogih. Primjerice, tu ulaze i M340i, ali i i4 M50. Sve to su klasični BMW-ovi modeli koje je dotjerao BMW M. 

Najprodavaniji M "nije" M

A sad i jedno iznenađenje koje će mnoge osvijestiti koliko je snažna elektrifikacija u automobilskom svijetu. Vjerovali ili ne, BMW M3 nije najprodavaniji M model, nije ni neki od X modela, već je to i4. Radi se o BMW-u i4 M50 koji se pokazao kao pun pogodak. 

U nepune dvije godine na tržištu profilirao se u najprodavaniji proizvod s M oznakom. Električna limuzina raspolaže s 544 KS, što mu omogućava sprint do 100 km/h za 3.9 sekundi uz maksimalnih 225 km/h. Doseg je postavljen na 521 km po WLTP-u, a prema dostupnom cjeniku u Njemačkoj stoji od 71.100 eura, što je čak i nešto manje od modela M3.

A tu električna (r)evolucija ne staje pa su tako pristigli BMW i5 M60 xDrive Sedan i i7 M70 xDrive s još snažnijim pogonima i svestranijim mogućnostima. Pritom ne treba zaboraviti na široku ponudu M divizije, koja uključuje niz modela u rasponu od novog M2 sa stražnjim pogonom, šestcilindrašem i ručnim mjenjačem, preko beskompromisnog M3 CS, pa sve do beskompromisnog XM. 

Pritom imajte na umu da će i ove godine pristići nekoliko obnovljenih modela, kao i novi M5 koji će se nuditi u karavanskoj Touring izvedbi. 

Pročitajte više