BMW M2 u novom izdanju

Foto: BMW
 
OBNOVLJENI BMW M2 ili dulje serija 1 coupe u M izdanju na tržište dolazi do kraja godine po startnoj cijeni od 56.700 EUR. 
 
BMW novi M2 pokušava snažno osloniti na legendarne pretke, počevši od modela 2002 Turbo, pa do legendarnog E30 M3 s polovice 1980-tih. Cilj je jasan, M2 približiti mlađoj populaciji i učiniti ga prepoznatljivim predstavnikom nove generacije cestovnih trkača. 
 
 
Kako bi se othrvao pritisku konkurencije bavarski je proizvođač ponudio poboljšanja na svim poljima. Najzanimljiviji je svakako motor, 3.0 M TwinPower Turbo šest-cilindraš s maksimalnim vrijednostima od 268 kW (370 KS) i 464 Nm (500 Nm u overboostu). Standardno uparen sa šest-stupanjskim ručnim mjenjačem M2 hvata 100 km/h sa 4,5 sekundi uz maksimalac limitiran na 250 km/h. 
 
Opcijski je tu uz doplatu od 3.900 EUR i sedam-stupanjski M DCT mjenjač s dvije spojke za dodatno izbrušene performanse i 0,2 s kraći interval ubrzanja do 100 km/h. Zvuči nemoguće, ali tvornica tvrdi kako je prosjek potrošnje u ovom automobilu tek 8,5 l/100 km, bar dok se automobil koristi u skladu sa zakonskim propisima.
 
 
Za uvjerljiv nastup na cesti brine se podvozje većim dijelom izrađeno od aluminija i njegovih slitina, a preuzeto direktno sa veće braće, modela M3 i M4. Potpis M odjela imaju svi sustavi bitni za dinamiku, od električnog serva upravljača, preko "aktivnog" diferencijala, pa sve do snažnih kočnica s diskovima promjera 380 mm sprijeda i 370 mm straga.
 
Estetika je danas jednako bitna, pa M2 u novom izdanju krasi još agresivniji izgled. Revidirana maska i ne baš oku ugodan prednji odbojnik smanjuju uzgonski efekt, dok straga prvo u oči upadaju dva para ispušnih cijevi. Recimo i kako se M2 kotrlja na Michelinovim Pilot Super Sports pneumaticima promjera 19 cola. 
 
Ne trebamo napominjati kako je serijska oprema potpuna, a sa popisa opcija možemo izdvojiti sustave asistencije poput ConnectedDrive vrijednog okruglih 1.000 EUR. Zgodan dodatak koji pored povezivanja omogućava i potpuno praćenje doživljaja s piste, bilo da se radi o video snimanju GoPro kamerom ili mjerenju prolaznih vremena. 
 

Pročitajte više