BMW planira M izvedbu serije 1

PREMA posljednjim saznanjima bavarski će proizvođač u skoroj budućnosti ponuditi još jedan M model, najmanji do sada - M model serije 1.

Osnovni razlog za dolazak ovog modela je dakako u sveopćem dowsizningu, ali i u želji da se M odjel približi mlađim kupcima donekle slabije kupovne moći. Naravno, to ne znači da M serija 1 svakako neće biti jeftina. Nadalje, u BMW-u smatraju kako sadašnji kupci njihovih M modela trenutno teže k većim modelima poput X5, X6 i sl, pa bi bilo dobro privući i nove ovisnike o snažnim Bavarcima.

Takav je cilj moguće ostvariti novim ulaznim modelom, gdje se M izvedba serije 1 savršeno uklapa. Ovakav bi automobil dakako konkurirao modelima poput Audija S3 i sl. Isti izvor navodi kako je upravo novi šef M odjela, Kay Segler, najveći pobornik manjeg M modela. Naime, Segler je ranije radio u Miniju gdje je nadzirao dolazak Cooper S i JCW izvedbe, pa mu džepne rakete i slični automobili nisu nepoznanica.

Serija 1 M će se najvjerojatnije temeljiti na sljedećem 135i, što znači kako će koristiti 6-cilindrični 3,0-litreni turbo sange oko 330 KS. Pojedini izvori nagađaju kako bi BMW mogao za ovaj model vratiti oznaku M1, no to je vrlo upitno.

Navodno M odjel razmišlja i o proširenju ponude s modelom koji bi konkurirao Audiju R8, Mercedesu SLS i sl, no trenutno je "prioritet jeftiniji model ispod M3".

Pročitajte više