BMW predstavio seriju 6 Gran Coupe

BMW je predstavio svoju verziju CLS-a, odnosno luksuznu limuzinu u coupe izdanju s četiri vrata.

Naime, ovaj je automobil u konceptnoj formi predstavljen na prošlogodišnjem pekinškom auto salonu, a sada nam stiže i njegova konačna produkcijska izvedba. Radi se o automobilu koji pripada segmentu tzv. kupeovskih limuzina, dakle o konkurentnu Audijevom A7 te osnivaču ovog segmenta, Mercedesovom CLS-u.

Kada je riječ o dizajnu automobilje  gotovo identičan Coupeu, a najveću razliku čini par stražnjih vrata te veće dimenzije, odnosno 113 mm dulji međuosovinski razmak te plus 112 mm u duljinu i 27 mm u visinu.

U njegovu se unutrašnjost može ugodno smjestiti četiri putnika, dok bi se treća osoba na stražnjoj klupi mogla naći tek za prijevoz na kraćim relacijama. Obujam prtljažnika iz Coupea je ostao identičan i iznosi 460 litara, no preklapanjem naslona stražnje klupe isti raste na 1.265 litara.

O kvaliteti interijera i opremljenosti ne treba trošiti riječi, a velikim dijelom nam je već poznata iz spomenutih već dostupnih modela serije 6. Ipak, recimo kako će se u ponudi nalaziti dva paketa opreme SE i M Sport.

Motorizacija je u većoj mjeri preuzeta iz serije 6 Coupe i Cabrioleta, a najznačajniju razliku čini dorađeni i ekonomičniji 4.4 bi-turbo u modelu 650i koji umjesto dosadašnjih 401 KS sada razvija snagu od 444 KS. Pored njega tu su još 6-cilindrični 3,0-litreni turbo benzinski i bi-turbo dizelski motori u modelima 640i te 640d koji razvijaju snagu od 316, odnosno 309 KS.

Svi spomenuti motori su upareni s 8-stupanjskim automatskim mjenjačima, dok se performanse u odnosu na coupe i cabriolet tek neznatno razlikuju. Za kraj iduće godine je zakazan dolazak M izvedbe s 4,4-litrenim V8 bi-turbo motorom snage 560 KS.

Dolazak na naše tržište možemo očekivati u prvoj polovici sljedeće godine, odnosno odmah nakon svjetske premijere u Ženevi.

Pročitajte više