BMW uvodi promjene u imenima pojedinih modela

Foto: BMW

NOVU nomenklaturu će prvi preuzeti serija 1 i X3. 

BMW je jedan od onih proizvođača koji su aktivni na svim područjima. Iako je snažno zagrizao u elektrifikaciju te ima pristojnu ponudu električnih i plug-in hibrida, bavarski se proizvođač ne odriče benzinaca i dizelaša. Dodamo li svemu opcije xDrive pogona te GT i sportske M modele, jasno je da se radi o kompleksnoj ponudi koju je teško učiniti posve preglednom. 

Upravo su električni modeli sa slovom i u prefiksu dodatno zakomplicirali ponudu. BMW je stoga odlučio pojednostaviti nomenklaturu i na budućim benzincima ukloniti sufiks "i“ iza brojčanog imena. Ova promjena uvodi se od iduće godine, a put novoj nomenklaturi otvaraju serija 1 i X3. 

Preciznije rečeno, nova serija 1 očekuje se u srpnju iduće godine, dok mjesec kasnije dolazi i novi X3. Upravo tako, treća generacija 'jedinice' neće imati facelift, već odmah dolazi nova generacija. Kad je u pitanju baš serija 1 (F70), ponudu bi trebali činiti 118 i M135 u benzinskoj te 118d i 120d u dizelskoj ponudi. Kasnije bi se ponuda mogla proširiti benzincima 116, 120 i 128 xDrive.

Novi X3 nosi kodnu oznaku G45, a prodavat će se u benzinskim izvedbama X3 20, X3 20 xDrive, X3 30 xDrive i X3 M50 xDrive. Potonji će navodno zadržati šestcilindrični potpis. O dizelašima se zasad ne zna puno, dok je sasvim siguran dolazak X3 M, plug-in hibrida te električnog iX3. 

Pročitajte više