BMW tužio DMW

IAKO ime tvrtke ne asocira na BMW, njena gama proizvoda itekako asocira na ime slavne njemačke tvrtke, smatraju u BMW-u. 

Kako javlja Hindustan Times, BMW je još 2017. podigao tužbu na sudu u New Delhiju protiv kompanije Om Balajee Automobile, koja u gami ima električno pogonjene rikše. Problem je u njihovom imenu, odnosno marki iza koje se prodaju zajedno s ostalim prijevoznim sredstvima. Naime, marka DMW je aktivna od 2013. godine, a BMW smatra da su time narušena njegova autorska prava. 

 

Indijska tvrtka se pokušala žaliti, pa i pozivati na svojevrsnu zastaru, no na kraju je BMW ipak pobijedio. Sud je definirao da BMW proizvodi motocikle od 1923. godine, a DMW marka svojim imenom nastoji steći prednost korištenjem BMW-ove reputacije. "Lako bi mogli zavarati prosječnog čovjeka normalne inteligencije", stoji u objašnjenju presude, piše Hindustan News. 

U konačnici, sud je zaključio kako je logo tvrtke "vizualno i fonetski isti" kao BMW. Epilog je jasan, marka DMW mora u povijest, a bilo kakva komercijalizacija imena je zabranjena. 

Pročitajte više