Bridgestone predstavio gumu bez zraka

JAPANSKI proizvođač guma Bridgestone je objavio kako je razvio automobilsku gumu koju nije potrebno puniti zrakom, a koja bi se trebala pokazati sigurnijom i ekološki prihvatljivijom od konvencionalnih pneumatika.

Ne samo da je riječ o gumi koja se u potpunosti može reciklirati već njezina unutrašnja struktura eliminira potrebu za održavanjem optimalnog tlaka zraka. Također, što je još važnije, eliminirana je i mogućnost njezina puknuća čime je osjetno poboljšan sigurnosni aspekt.

Iako smo slične tipove guma već vidjeli ranije, prvenstveno tu mislimo na Michelinov Tweel, u Bridgestoneu napominju kako je u tom slučaju bila riječ o gumi koja nije bila pogodna za masovnu proizvodnju te upravo taj dio ističu kao svoju komparativnu prednost. Naime, Bridgestoneovi stručnjaci su tijekom razvoja kao jedan od osnovnih ciljeva imali upravo "jednostavnu praktičnu implementaciju".

Unatoč spomenutim prednostima ostaju otvorenim mnoga pitanja. Prije svega, je li ovakva guma izravna zamjena za konvencionalnu bez potrebe promjena na ovjesu i šasiji automobila? Potom, za koje je brzine i opterećenja podobna i sl? Nadamo se kako će Japanci na njih uskoro dati odgovore.

Pročitajte više