Brutalni Aston Martin s Rimčevim baterijama izašao na slavnu F1 stazu

Foto: Aston Martin

ASTON Marton Valkyrie, po mnogima najznačajniji automobil ovog milenija u čijem je nastajanju sudjelovao i Rimac, prikazan je u javnosti, i to u atraktivnom vizualu na još atraktivnijem mjestu - stazi Silverstone.

Dinamičan debi i javnu premijeru Aston Martin odradio je na najbolji način. U službenim bojama Red Bulla izašao je na stazu Silverstone, i to dan uoči Velike nagrade Velike Britanije. Krug je odvezao testni vozač Chris Goodwin, a tome su svjedočili brojni entuzijasti i obožavatelji automobilizma. Slavnom stazom projurio je hipersportski bolid snažan preko 1.160 KS koji nosi dio tehnologije Rimac Automobila iz Svete Nedelje.

Premijerom bolida izuzetno je ponosan i Mate Rimac, koji je nastup podijelio i na svojem profilu.

"Nevjerojatni Aston Martin Valkyrie je startao kroz program testiranja na cesti i stazi. Baterije se do sad ponašaju odlično. 😍💪 Jako sam ponosan na tim koji stoji iza toga, Mel, Damir, Ivan i mnoge druge", napisao je Mate u statusu.

Valkyre je nesumnjivo najekstremniji cestovni automobil u novijoj povijesti, bolid koji na javnu prometnicu dovodi tehnologiju Formule 1, ali i postaje baza za stvaranje novih specijalnih automobila za osvajanje novih titula.

"Vozio sam ovaj auto na Silverstoneu kroz simulator satima, kao i brojne druge sportske automobile, ali ipak je nešto posebno danas ovdje voziti Valkyre", rekao je Chris Goodwin nakon premijere.

 

Valkyrie pokreće Cosworthov 6.5 V12 atmosferac s 1.013 KS i 740 Nm, ima Rimčev KERS sustav i teži nešto malo više od jedne tone. Prevedeno, nudi specifičnu snagu od nevjerojatnih 1 KS/kg. Podsjetimo, svih 150 cestovnih primjeraka je unaprijed prodano usprkos cijeni od 3 milijuna GBP, a prve isporuke uslijedit će u zadnjem kvartalu ove godine. Bit će proizvedeno i 25 trkaćih primjeraka.

 

Pročitajte više