Buick predstavlja novu Corsu CUV?

KOJI Buick? Kakav CUV? E pa stvar je u osnovi vrlo jednostavna. Naime, Buick i Opel su pod GM-ovom kapom skoro ono što su Opel i britanski Vauxhall - braća blizanci čiji se modeli uglavnom razlikuju u znački i manjim detaljima (u slučaju Vauxhalla i položaju upravljača). Dakle, ako Buick najavljuje novi model za detroitski NAIAS, uskoro možemo očekivati istovjetni Opelov model na, primjerice, ženevskom auto salonu.

OK, a CUV? CUV je kratica za crossover SUV, odnosno crossover utility vehicle. Radi se dakle o crossover izvedbi modela Corsa koji smo već ranije u nekoliko navrata najavljivali, odnosno o modelu s kojim će se Opel (na europskim tržištima) suprotstaviti Nissanovom Jukeu i drugim povišenim automobilima iz B segmenta.

Ovaj model kojega Buick najavljuje (u do sada dva od ukupno četiri najavna teasera) bi se u pravilu trebao tek neznatno razlikovati od "naše" povišene Corse, a na američkim tržištima će nositi oznaku Encore. Naš i američki model bi se trebali temeljiti na GM-ovoj Gamma II platformi koju će koristiti i sljedeća generacija Corse.

Za tehničke detalje ćemo se još morati malo strpjeti, no downsizing i turbopunjači bi trebali biti glavne odrednice motorizacije.

Pročitajte više