C-Concept: Lada novih dana

NAJVEĆI ruski proizvođač vozila vraća se na europsko tržište. U suradnji s tvrtkom Magna-Steyr razvija novi model koji će dizajnerski i tehnološki biti zasnovan na studiji prikazanoj ovih dana u Ženevi.

Concept C je studija kompaktnog modela koji bi u serijskoj izvedbu trebao konkurirati modelima poput novog para korejskih blizanaca (Kia Ceed & Hyundai i30), ali i najozbiljnijim igračima kalibra Opelove Astre.


Koliko god to zvuči nevjerojatno, potpis renomirane tvrtke Magna Steyr, kao i izjava Denisa Metalnikova, glasnogovornika Lade u kojoj stoji da je izložena studija osnova budućih Lada, budi nadu da se radi o ozbiljnom projektu s glavom i repom.

AvtoVAz je najveći proizvođač vozila u Rusiji, a trenutno odlično surađuje sa General Motorsom, posebno na proizvodnji nove generacije Lade Nive, kao i Chevroletove Captive.


Posljednje vijesti govore kako će ista tvrtka uskoro početi sklapati i Daciu Logan. Ruska predanost poslu nikada nije bila upitna, kao niti inozeman interes za tvrtku koja godišnje nahrani rusko tržište s preko 700.000 automobila.

Što se pak tiče studije konkretne informacije su sljedeće. Platformu je izradila MagnaSteyr, dok je cjelokupan dizajn inspiriran programom VW koncerna djelo ruskih snaga. Osim hatchbacka s tri vrata u planu je cjelokupna gama karoserijskih izvedbi koja uključuje limuzinu, monovolumen i crossover.

 

Iako studiju pokreće 2.0 benzinski motor za očekivati je šaroliku ponudu motora, najvjerojatnije i licencnih, koji će se proizvoditi u novoj tvornici u Togliattiju.

Concept C je postavljen na 18-inčne aluminijske naplatke, u duljinu mjeri 4.208 mm, širok je 1.835 mm i visok 1.548 m. Pokretan dvolitrenim benzincem dostiže maksimalnu brzinu od 210 km/h.


Kako god, nova Lada na tržište bi mogla stići kroz dvije godine s cijenom od svega 10.000 USD - na ruskom tržištu.

M.N.

Pročitajte više