Chrysler Crossfire SRT-6

CHRYSLER u Ženevi predstavlja Crossfire u novoj motornoj izvedbi. Nakon kabrioleta, obitelj Crossfire dobija i kompresorski potpomognut motor, pa više ne zaostaje za sestrinskim Mercedesom CLK.

Po uzoru na AMG izvedbe korporacija DaimlerChrysler je odlučila obogatiti ponudu modela novom motornom izvedbom. Za razliku od SRT (Street and Racing Technology) oznake kod Dodgea, gdje se ona koristi za najbolje rečeno brutalne izvedbe, u Chrysleru će SRT modeli biti osjetno uglađeniji.

Stoga je 3.2 litreni V6 potpomognut kompresorom donekle prigušen, pa umjesto 354 razvija 330 KS, te umjesto 450 Nm okretnog momenta isporučuje maksimalnih 420 Nm.

Automobil je opremljen 5-stupanjskim automatskim mjenjačem, a iz mjesta do 100 km/h stiže za okruglih 5 sekundi. Maksimalna brzina je elektronski limitirana na 250 km/h. Snažniji agregat za sobom je povukao nešto agilnije kočnice, a i podvozje je dodatno ukraćeno.

Elektronska kontrola stabilnosti se isporučuje serijski, baš kao i alu-naplatci promjera 18 odnosno 19 inča. Chryslerov sportaš se kotrlja na niskoprofilnim gumama mjera 225/40 ZR-18 sprijeda i 255/35 ZR-19 straga. Ionako atraktivan model u najjačoj izvedbi dolazi s nizom optičkih dodataka, od spojlera do niza atraktivnih detalja.

Unutrašnjost je oplemenjena sportskim sjedalima obloženim kožom, a SRT-6 logo ukrašava naslone za glavu.

Brzinomjer je graviran do čak 320 km/h, što nam budi nadu da se sprema još ljuća izvedba, makar i u ograničenoj seriji.

I za kraj skrećemo pozornost na dizajn i dimenzije stražnjeg spojlera, koji je već sada na mnogim forumima izazvao gomilu negativnih kritika.

Miljenko Nikolić

Pročitajte više