Citroën ukinuo još jedan model

Foto: Citroen

CITROËN je objavio kako obustavlja proizvodnju svog donedavno najmanjeg modela. 

U pitanju je gradski C1, druga generacija uspješnog gradskog modela koji se zajedno s Peugeotom 108 i Toyotom Aygom proizvodio dugih 17 godina. Sukladno najavama, C1 izlazi iz ponude, čime se francuska marka povlači iz A segmenta.

Prema službenom objašnjenju, odluka je utemeljena na "novim izazovima mobilnosti" u segmentu mikroautomobila, zajedno s "velikim pomakom u pogledu uvjeta prometa u gradovima i sve bržoj energetskoj tranziciji". 

Realno, sve stroži emisijski i sigurnosni standardi dodatno su otežali mogućnost ponude pristupačnog malog vozila pogonjenog klasičnim motorom s unutrašnjim izgaranjem i učinili takvu ponudu financijski neisplativom, pa se sve više proizvođača povlači iz ovog segmenta. 

Podsjetimo, Citroën C1 je premijerno predstavljen 2005. godine, obnovljen je 2009. i 2012. godine, a 2014. godine je stigla nova generacija. Već 2018. godine grupacija PSA i Toyota su objavile kako prekidaju suradnju jer PSA nije bila zainteresirana za razvoj nasljednika. Kao što je poznato, Toyota je ostala prisutna i nedavno je predstavila Aygo X.

Što se Citroëna tiče, njegova ponuda uključuje dostupni C3 kao trenutno jedini manji model te tvrtke. 

Pročitajte više