Consumer Reports savjetuje: Ovo su najkvarljiviji automobili

Foto: Shutterstock

NAJNOVIJA studija nudi i nekoliko iznenađenja.

Consumer Reports provodi godišnju studiju pouzdanosti automobila na američkom tržištu. I dok u području onih najboljih nema velikih iznenađenja, pa i dalje prevladavaju japanski proizvođači, s druge strane popisa neki će ostati iznenađeni imenima. 

Pritom recimo da su korišteni podaci iz ogromne baze koja broji 330.000 automobila, a istraživanjem je obuhvaćeno 20 područja koja pokrivaju manje kvarove, ali i ozbiljne štete poput problema s punjenjem baterije ili kvara na motoru.

Najnepouzdaniji modeli

Rezultati nisu povoljni za Stellantis čiji modeli drže četiri mjesta na ljestvici deset najnepouzdanijih. Od nama dobro poznatih modela tu su Jeep Grand Cherokee i Wrangler, a kod ostalih marki "istakli su se" se Rivian T1T, ali i dva Volkswagena (Taos i Jetta). Model kojeg ćemo još spomenuti je Volvo XC60 na 4. mjestu odozada.

Pritom valja naglasiti kako su se hibridi pokazali pouzdanijima od benzinskih rivala dok su istovremeno električni automobili imali i do 79% više kvarova. Plug-in hibridi su se pokazali još kvarljivijima sa 146% više prijavljenih problema.

Najnepouzdanije marke

Gledamo li popis po markama, među pet najgorih kao najveće iznenađenje ističe se Mercedes. Jedini lošiji je Chrysler, a neznatno bolji su Rivian, Volkswagen i Jeep. 

U samom vrhu su dakako japanske marke. Listu najpouzdanijih predvode Lexus i Toyota, a zatim na trećem mjestu se nalazi odlični mini. Dalje slijede Acura/Honda, Subaru i Mazda, a onda na 8. mjestu stiže Porsche te poziciju niže BMW. Top 10 zaključuje Kia. 

Pročitajte više