Dacia, Škoda i Volkswagen na crash testu, jedan je razočarao

Foto: EuroNCAP

EURONCAP je u novom krugu testova provjerio sigurnost rumunjskih noviteta te električnih aduta iz Škode i Volkswagena.

Crash testovi su pokazali kako su električni crossoveri iz Škode (Enyaq iV) i Volkswagena (ID.4) u pogledu sigurnosti u samom vrhu s pet osvojenih zvjezdica. S druge strane, Dacia i njeni Sandero i Logan su podbacili te su uspjeli osvojiti samo dvije zvjezdice. Recimo i kako je testiran Cupra Formentor u e-Hybrid izdanju, a rezultati su kao i kod prvotestirane izvedbe, čime je potvrđena ponovljivost.  

Enyaq iV je prva električna Škoda na MEB platformi koju dijeli s modelima iD.3 i ID.4. Oba su automobila stoga osvojila 93-94% uspjeha u zaštiti odraslih. Jedina očita razlika je Local Hazard Warning sustav kod modela ID.4, koji Škoda još ne nudi.

Dacia Sandero Stepway se u novom izdanju proljepšala i približila mainstream modelima, ali u pogledu sigurnosti ne očarava. Tako autonomni sustav kočenja reagira samo na druga vozila, a ne pješake i bicikle, a nema ni sustava potpore držanju vozne trake. S druge strane Dacia u pogledu crash testa prolazi sasvim solidno sa 70% zaštite za odrasle putnike i zaslužuje četiri zvjezdice.

Pročitajte više