DBX je prvi SUV model iz Aston Martina i upravo je otkriven

Foto: Aston Martin

NAKON mjeseci najava, Aston Martin je otkrio DBX u cjelini objavivši njegove fotografije, ali i performanse koje ga postavljaju vrlo visoko na ljestvici.

Očekivano, DBX nije najbrži niti mu je to bio cilj. S 4,5 sekunde sprinta do 100 km/h i 291 km/h što mu osigurava AMG-ov 4.0 V8 sa 550 KS i 700 Nm da neće ostati posramljen u visokom društvu. Naprotiv, čak bi mogao i preoteti neke dugogodišnje klijente rivalskih marki, ali i učiniti proizvode iz Gaydona zanimljive nekim novim kupcima.

S tehnološke strane vrijedi spomenuti još pogon na sve kotače te automatski mjenjač s devet stupnjeva prijenosa. Proizvođač naglašava aktivne diferencijale te stražnji s djelomičnim proklizavanjem.

A sudeći po fotografijama, Aston je dosta uspješno pretočio svoj dizajnerski potpis na crossoversku formu. Ovalna svjetla, ogromna maska i oblik dnevnih LED svjetla jasno otkrivaju identitet, dok niska silueta pokazuje kako su performanse na asfaltu u prvom planu. Crno-crvena kombinacija boja sa službenih fotografija je također nešto novo.

Interijer smo već imali priliku vidjeti. Digitalni kokpit dopunjen je vrhunskim materijalima, modernom opremom i rješenjem središnje konzole poput mosta sa šupljinom ispod koja dodaje pretinac, ali i povećava dojam prostornosti.

2245 kg težak SUV pliva na adaptivnom zračnom ovjesu koji se prilagođava konfiguraciji terena s maksimalnim vrijednostima od +45 i -50 mm.

Ostajemo dužni i cijenu. Početak je na 193.500 eura na njemačkom tržištu, odnosno 189.900 USD u Americi.

Pročitajte više