Dekadencija na kineski način

 Foto: CarNewsChina.com

JEDAN od najčudnijih i najradikalnijih izložaka na pekinškom autosalonu svakako je IAT Karlmann King.
 
Šest-metarski monstrum "krasi" nesvakidašnji dizajn za koji bi mnogi pomislili kako nije nikad dovršen. Nije poznato što je pošlo po zlu, ali konačni rezultat u najblažu ruku nije očekivan. Istina, kraj ovog vozila i Hummer izgleda bezazleno, no izgled izgužvanog tetrapaka teško će privući i najekscentričnije bogataše. 
 
 
Ispod unikatnog odjela krije se sasvim jednostavna arhitektura. Točnije, u pitanju je Ford F-450 serija, američki pick-up monstrum, koji u svojem najskupljem izdanju stoji oko 71.000 USD. Cijenu naglašavano jer Kinezi za ovaj model traže ni više ni manje nego oko 1,9 milijuna USD, što je gotovo 27 puta više od izvornika. 
 
 
Proizvođač tvrdi kako je u planu proizvodnja čak 10 primjeraka po spomenutoj cijeni, a nudit će ga lokalna tvrtka za "preradu" američkih vozila. Prerada je ovdje pod navodnicima jer u kineskim okvirima ona znači ugradnju karaoke seta, šalica za čaj, 3D televizora i slične dodatke.
 
Obilje zlata se podrazumijeva, ali u konkretnom slučaju osnova Fordovog kamioneta je i dalje vidljiva. Usprkos tradicionalnim dodacima po zadnjoj kineskoj modi, a koja uključuje zlatnu dekoraciju te obilje površina od plemenitog drva i crne kože, geni kamioneta su primjetni. 
 
 
Cijenu će teško opravdati i motor. 6.8 V10 Triton motor ostao je neizmijenjen, a sa 367 KS i 620 Nm sasvim sigurno ne pruža performanse za pamćenje.
 
Da, ovo vozilo kraj kojeg stare Lade i Volvaći izgledaju zaobljeno nosi potpis renomirane dizajnerske kuće. IAT trenutno radi za gotovo sve kineske auto kompanije, a hoće li i ubuduće, vjerojatno hoće.  
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.