Digitalni retrovizor za mase već je tu

Digitalni retrovizori do sada su bili dio opreme pretežno konceptnih automobila i trkaćih vozila poput Audija R18, no japanski Nissan najmerava to promijeniti uvođenjem novog 'pametnog retrovizora'. Novitet će biti službeno predstavljen na auto showu u Genevi, a radi se o 'prvom LCD monitoru na svijetu koji omogućuje jasnu vidljivost iza vozila u svim uvjetima, a ujedno se može isključiti i omogućiti prebacivanje na 'tradicionalni' retrovizor, ovisno o vozačevim željama.

###

Sustav koristi kameru visoke rezolucije i LCD monitor koji projicira sliku preko standardnog retrovizora, a odabir LCD-a ili običnog ogledala vrši se jednostavnim pritiskom prekidača. Nissan napominje kako LCD monitor pruža jasnije i šire vidno polje od standardnog retrovizora, a uklanja i probleme zbog 'prepreka' poput visokih putnilka u stražnjem dijelu vozila ili prtljage.

'Pametni retrovizor omogućit će našim klijentima najbolji mogući pogled unatrag bez obzira na putnike straga ili uvjete na cesti. Također pruža razne mogućnosti uzbudljivih dizajna za naše nove modele jer predstavlja alternativu širokim retrovizorima i ima dovoljnu fleksibilnost za stvaranje novih oblika i poboljšanje aerodinamike u cilju smanjenja potrošnje goriva' rekao je Andy Plamer, Nissanov izvršni potpredsjednik.

Pročitajte više