Dobra ideja. Trgovine opskrbljuju potpuno električnim kamionom

Foto: Lidl

LOGIKA kaže da bi prvi veliki korisnici vozila s električnim pogonom trebale biti gradske dostavne službe, odnosno tvrtke - primjerice komunalne - čiji se djelatnici puno voze gradom. Činjenica da takve službe većinom imaju svoje parkinge pojednostavljuju problem napajanja strujom. Nažalost, to kod nas nije tako, ali postoje i iznimke.

Ruta od Jastrebarskog do Zagreba

Lidl je postao prvi trgovački lanac u Hrvatskoj koji koristi potpuno električni kamion za opskrbu svojih trgovina. Lidlov električni kamion robu će dostavljati iz logističko-distributivnog centra u Jastrebarskom u trgovine u Zagrebu.

Lidlovo logističko rješenje je električni kamion Volvo FE Electric, najveće dopuštene mase 28 tona i nosivosti preko deset tona. Može prijeći do 250 km s jednim punjenjem, ovisno o intenzitetu rada rashladne jedinice. Ona je također potpuno bez emisija i napaja se iz pogonskih baterija vozila.

Dvije trgovine dnevno

U jednom danu vozilo može opskrbiti dvije trgovine u Zagrebu i vratiti se u centralno skladište u Jastrebarskom. Osim toga, kamion s električnim pogonom i hlađenjem je vrlo tih, što je dodatan plus za rad u centru grada jer se trgovine obično opskrbljuju noću ili vrlo rano ujutro.
 

Pročitajte više